Thursday, January 10, 2013

Sac Kremleri


Saç kreminin, tüm saça uygulandığında saçı ağırlaştırması ve kremsiz şampuanların daha iyi temizlediklerine inanmam sebebiyle, saç kremi ve şampuanı bir arada içeren ürünleri tercih etmiyorum. Onun yerine, saçlarımı duruladıktan sonra kremi sadece uçlara sürmeyi daha doğru buluyorum. Böylece, saçların dipleri karışmadığından uçlara uygulanan krem hem karışıklık sorununu çözüyor hem de saçın sadece uç kısmına uygulandığından ağırlaşıp basılmasına neden olmuyor.


Size bu yazıda önereceğim kremlerden Nude hariç (Nude’u deneme fırsatım olmadı ama şampuanını kullanıyorum, favorim diyebilirim J) hepsini deneme fırsatım oldu ve hepsinden son derece memnun kaldığımı belirtmeliyim. Bunların içerisinde tercihimi, düzenli olarak kullandığım Giovanni Eco Chic conditioner’dan yana kullandım. Bu markayı tüm Gratis’lerde bulabilirsiniz. Farklı saç ve beklentilere yönelik çeşitleri bulunuyor. Ben ince telli, zayıf saçlar için olanı kullanıyorum ve çok memnunum. Yıkayıp kuruttuktan sonra saçımda bir ağırlaşma hissetmiyorum. Bu ürün hayvanlar üzerinde test yapmıyor. Aynı zamanda USDA tarafından sertifikalı organik içerikler kullanıyor ve fiyatı da oldukça uygun.


Aqua (purified water), cetyl alcohol, tocopherol (vitamin E), panthenol (pro-vitamin B5), citric acid, phenoxyethanol, natural fragrance, citrus grandis (grapefruit) extract, *aloe barbadensis (aloe vera) leaf juice, *helianthus annuus (sunflower) seed oil, *glycine soja (soybean) seed extract, *betula alba extract, *malva sylvestris (mallow) extract, *achillea millefolium extract, *chamomilla recutita (matricaria) flower extract, *equisetum arvense extract, *lavandula angustifolia (lavender) extract, *rosmarinus officinalis (rosemary) leaf extract, *salvia sclarea (clary) extract, *thymus vulgaris (thyme) extract, *tussilago farfara (coltsfoot) flower extract, *urtica dioica (nettle) extract.
*USDA Certified Organic
100% vegetarian ingredients.
No phthalates / artificial fragrance /dyes /sulfates / parabens.






Bunun dışında, şampuanından çok memnun kaldığım ve kreminin de aynı kalitede olduğunu düşündüğüm Down Under markasının Nude serisinin conditioner’ını da uygun içeriğinden ötürü önerebilirim. İçeriğinin %96’sı bitkisel. Tüm içerik şöyle:


Aqua, Glycine Soja (Soya) Protein, Bambusa Vulgaris Extract, Eucalyptus Globulus Leaf Extract*, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract*, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Cetrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Glycerin, Cetearyl Alcohol/Polysorbate 60, Quaternium-18, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Panthenol, Parfum (Fragrance), Citric Acid.


Nude’ın kreminde parfüm, Eco Chic’de ise natural fragrance adı altında fragrance içeriği var. Her iki üründe de saç kremlerinde genellikle bulunan phenoxyethanol maddesi var. Bu içerik, paraben yerine kullanılan bir tür koruyucu. Parabenle karşılaştırıldığında daha masum kaldığı kesin ama yine de kullanım sınırlamaları yok değil. Özellikle ağız çevresine temas eden kozmetiklerde kullanımı önerilmiyor.


Elbette en sevdiğimiz markalardan olan Alterra’nın da saç kremleri var. İçerikleri de gayet güzel:


Aqua, Alcohol*, Stearamidopropyl Dimethylamine, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Glycine Soja Oil*, Punica Granatum Seed Oil*, Ricinus Communis Oil*, Punica Granatum Extract*, Aloe Barbardensis Extract*, Acacia Farnesiana Extract*, Lauroyl Sarcosine, Sodium Lactate, Hydroxyethylcellulose, Carthamus Tinctoris Oil*, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Linalool**, Limonene**, Geraniol**, Citronellol**, Citral**
* ingredients from certified organic agriculture
** natural essential oils



Yıldızlı içerikler, organik tarımla elde edilmiş sertifikalı içerikler. Limonene ve linalool fragrance olarak kullanılan maddeler ama burada her ikisinin de doğal esansiyel yağlardan elde edildiğini görüyoruz. Ayrıca, önemsiyorsanız eğer, ilk iki kremdeki Phenoxyethanol maddesinin bu üründe olmadığını da ilave not olarak düşeyim.



Bir de size yerli bir marka olan, Datça kökenli ve esasında zeytinyağı ve sirkeleriyle öne çıkan Olive Farm’ın saç kremini önerebilirim. Olive Farm sertifikalı organik gıda ürünlerinin yanı sıra doğal kozmetikleriyle de dikkat çeken bir marka. Henüz çok fazla şubesi yok ama bu sene İstanbul’daki şubelerini Kuruçeşme, Bahçeşehir ve Avcılar ile 3’e çıkardılar. Bunun dışında Ankara ve elbette Datça’da birer mağazaları var. Açıkçası ben bu firmayı Akbatı AVM’de gezerken, birbirinden değişik sirkelerini görünce keşfettim ve sonrasında karaincir sirkelerinin müdavimi oldum J Üst üste geçirilebilen sevimli, minik şişe tasarımlarına da bayılıyorum. Kendi ürettikleri zeytinyağlarla hazırladıkları kozmetik ürünleri içerisinde şampuan, vücut losyonu ve saç kremlerini deneme imkanım oldu. Konumuz saç kremleri olduğu için Zeytinyağlı Saç Kremi’nin içeriğini vereyim:




Deionized water, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, hydrolized soy protein, decyl glucoside, dicapryl ether, D-panthenol, olive oil, benzyl alcohol dehydroacetic acid aqua, parfume (ylang-ylang), citric acid.



Parfüm yerine ylang-ylang yağı kullanılması güzel bir detay. Phenoxyethanol da içermiyor. Ancak, onun yerine koruyucu olarak cetrimonium chloride konulmuş ve dikkatimi çeken tek içerik de bu oldu. Sınırlı ve belli konsantrasyonlarda kullanıldığında kozmetiklerde güvenli olduğu bildirilen bu maddenin, düşük-orta derecede alerjen olabilmesi ve çevre üzerinde toksik bir etkisinin bulunması beni düşündürdü.








Gördüğünüz gibi, tüm içeriği %100 içime sinen bir ürün henüz bulamadım ama piyasadaki ürünler içerisinde en masum olanlar olarak bu dördünü sayabiliyorum. İçerikleri size açıkladım, seçimi size bırakıyorum :)




Sağlıklı günler dilerim.

Filiz




Filiz