Monday, May 7, 2012

bebe şampuanları


Uzun zamandır aklımda bu konu hakkında yazmak vardı. Bahar aylarına kısmet oldu. Bebekler için şampuanlar konusunda Safe Cosmetics grubu uzun zamandır kampanya yapıyor.
Her ne kadar Johnson &johnson firması içeriklerinin tamamen güvenli olduğunu, bu şampuanlarda bulunan koruyucuların içerisindeki formaldehitin bir elma ya da armutun içerisindeki kadar olduğunu ifade etse de, karşılıklı güveni sağlamak amacıyla üretimlerinde yavaş yavaş değişim yapıp aşamalı olarak içeriklerini değiştireceklerini söylemişler.
Biz bir de diğer bebe şampuanlarına bakalım:

Mesela UNİ baby yenidoğan:

İçeriği : Demineralized Aqua, Lauryl Glucose Carboxylate, Lauryl Glucoside, Sodium Cocoamphoacetate, Polysorbate 20, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Citric Acid.

Skindeep sitesine göre bu şampuan güvenli görünüyor.

Diğer şampuanları buraya yazmak istemiyorum onun yerine sizi uyaracağım içerikler var.
1.       İlki 1,4-dioxane
kanser şüphesi var.
2.       birçok çocuk şampuanında karşılaştığım cocamidopropyl betaine
alerjik olabiliyormuş.

3.       quaternium-15: Bu formaldehit kirlenmesi oluşturabileceği kuşkusu duyulan bir malzeme.
alerjik olabiliyormuş.

4.  Sodium Laurel Sulfate (SLS veya SLES) hakkında ise daha önce çok yazdık hatırlarsınız cilt için tahriş edici olabiliyormuş. Dolayısı ile bebek şampuanlarında önerilmiyor.
5. Parfüm (Fragrance) : parfüm adı altında phthalate ler bulunabiliyor. Bu kimyasallar parabenler gibi hormon bozucu olarak sınıflandırılmış. Aynı zamanda kanser yapan türleri de bulunmakta. Bebek için parfümsüz ürünler kullanmak tabi ki çok daha güvenli.
6. Parabenler : bunlardan daha önce de bahsetmiştik hormon bozucu oldukları konusunda yoğun kuşku var.
7. Mineral yağı:  her ne kadar adı mineral dan geliyor gibi gelse de aslinda petrol türevi bir yağdır.  Sağlık açısından ciddi bir kuşku olmasa da gözenekleri kapattığı, enfeksiyon riski yarattığı  ve bebeklerin cildinin erkenden yaşlanmasına sebep olduğu iddia ediliyor.

Sürekli içerik kontrol etmek çok önemli.

Sağlıklı günler diliyorum,

Ağça

1 comment:

  1. Ben pek anlayamadim kısaca ozetlersek UniBaby kullanilabilir mi?

    ReplyDelete