Saturday, July 7, 2012

Gunes Kremleri Hakkinda

Merhabalar,


Kendimi yillardir gunese karsi alerjik bilirdim. O zaman ki dermatolog oyle soylemisti. Ne zaman gunese ciksam minik yaraciklar kapliyordu cildimi. Ne kadar koruyucu gunes kremi sursem de durum degismiyordu. Tabi sonradan dusununce, cocuklugumdan beri gunese asla koruyucu surmeden cikmadigim icin alerjimin gunese mi yoksa koruyucuya mi oldugunu bilmiyordum. Geçtiğimiz senelerde gunesten korunmak icin içeriginde oxybenzone icermeyen bir gunes kremi kullandigimda sonuc barizdi. Gunes altinda uzun zaman kalmama ragmen, bir tane bile yara olusmadi. Su anki dermatologum, sorunun oxybenzone olabilecegini soyledi. Diyecegim, kullandigimiz kozmetikler dusundugumuzden daha cok hayatimiz etkiliyor olabilir. EWG 2012 yazina ozel gunes koruyuculari için calisma yapti. Bir afis hazirladi ve skindeep sayfasindan calismalari takip edebilirsiniz. Maalesef tavsiye edilen cogu gunes urunu ulkemizde yok. Kisaca EWG nin tavsiyesi, gunes urunlerinde oxybenzone ve VitaminA (retinyl palmitate) içermeyen gunes urunleri kullanilmasi. EWG, iceriginde zinc oxide, titanium oxide ve Mexoryl SX veya avobenzone içeren gunes urunlerini tavsiye ediyor. Ayrıca toz veya sprey urunlerden kacinmanizi ve losyonlara yonelmenizi onermekte. Tabi ki urunun water-resistant yani suya dayanikli olmasinda da yarar var :)


Benim şu anda kullandiğim ürün Melvita nın organik 30spf li gunes koruyucu losyonu. İçeriginde bulunan zinc oxide ve titanium oxide sayesinde cok yogun bir losyon. Sıvıya yakın değil oldukça koyu bir dokusu var. Neredeyse macunumsu diyebiliriz. Bunun iyi tarafi, içerigindeki zinc oxide ve titanium oxide in nano boyutta olmadigini gosteriyor ve bu iyi birsey. Cunku nano boyutta olan minerallerin vucudumuzda ne yaptigini henuz bilmiyoruz. Tek bildigimiz nano boyutta olan minerallerin kan dolasimina karisabildigi. Eh bunu da kimse istemez sanirim. Ikinci iyi tarafi yogun oldugu icin daha iyi koruma sagliyor ve vucuttan kolay kolay ayrilmiyor.



İcerigi:


Benzyl alcohol dikkatimi ceken pek de hos olmayan bir içerik. Olmasa daha mutlu olurdum inanin ama o kadar yogun bir krem ki, cok az icerdigini dusunuyorum.


Ama asıl en sevdigim gunes koruyucu stick i yurtdışından elde etmiş bulunmaktayım. Badger in All Seasons Face Stick. Yuzumde kirisik istememiyorum. Bu kadar net. Abuk sabuk urunlerle kanser filan olmaya da niyetim yok. Cildim o kadar ince ve hassas ki gunes lekelerine cok yatkınım. Dolayısı ile butun yil boyunca yuzumu gunesten korumam gerekiyor. Ve kurtarıcım bu urun oldu. Makyaj altında kullaniyorum. Yogun bir yapısı var ama yukarida da bahsettigim gibi, bu iyi birsey.


Umarım birileri TR ye getirebilir bu urunu gercekten super.



EWG nin afişi:




EWG de arama yapabileceginiz, gunes urunlerine ozel bir arama motoru yapmis






Güncelleme:


Öncelikle güneş korumaları hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum.


Güneş kremlerine bulanmak maalesef güneşin zararlı etkilerinden kaçınmak için yeterli değil. En güzeli gölgede kalmak. Fakat kaçınamadığımız durumlarda (yüzerken, koşarken vs) güneş kremleri ile kendimizi korumamız şart.


SPF  yanılmacası: SPF 15 olan ürünler UVB ışınlarının %93’üne, SPF 30 %97’sine, SPF 50 %98 ine, ve SPF100 ise %99’una karşı korur ve bu rakamlar eğer gerçekten hakkını vererek uygularsanız geçerlidir. Yani aralarında çok büyük bir fark yok. Hatta FDA’in , SPF50 üzeri ibaresi olan ürünleri yanlış yönlendirdiği için yasaklamak yoluna gideceği söyleniyor. Kıssadan hisse : SPF30 un üzerine çıkmanın bir gereği yok gibi görünüyor.


Nemlendiriciniz veya pudranız gibi günlük kozmetiklerinizde bulunan güneş korumaları çok da gerçekçi deil. Özellikle ulkemiz gibi gunesli yerlerde yaşayan insanlar işe giderken de, alışverise giderken de güneşten korunmalılar.


Bunlara ek olarak yapılan araştırmalara gore güneşin zararlı etkilerine karşı deneyebileceğiniz meyveli bir yöntem var. Karpuz yemek. Yapılan bilimsel çalışmada yediklerine günde 16 mg lycopene ( 1 kase dilimlenmiş karpuz) ekleyen kadınlar ın UVA ve UVB ışınlarından daha az etkilendiği görülmüş. Yine de bu korunmamak için bir bahane olmamalı J


Güneş kremi üzerinde sudan etkilenmez gibi ibareler olabilir inanmayınız. Her iki saatte gunes kreminizi tekrarlayınız.



Melvita’nın ürünlerinde bir problem olduğu için raflarda pek göremiyormuşuz. Size yeni tavsiyelerim var:


1. Sante: http://www.ekoorganik.com/kategori/bakim_kozmetik/gunes_koruyucu/sante_organik_20_faktor_gunes_koruyucu_krem.aspx

Benim de şu anda kullandığım bir ürün. Oldukça koyu ama daha once de belirtiğimiz gibi bu iyi birşey. Bir sure bekleyince beyazlık geçiyor.

2. Aubrey : http://www.dogaevinizde.com/U11200,388,aubrey-organics-gunes-koruma-kremi-kokusuz-spf45-118-ml-organik-urunler-aubrey-organics.htm Güzel bir ürüne benziyor. Henüz kullanmadım ama yeni keşfettim. Kokusuz olanı kullanmakta yarar var.

3. Lavera: http://organikland.com/lavera-organik-bebek-ve-cocuk-icin-gunes-sutu-spf-20-faktor-75-ml-lavera-baby-child-sun-cream-spf-20
 Stokta olduğu bir yer bile bulamadım. Laveranın çok çeşitli güneş kremleri var, hepsi uygun görünüyor.



Saglık ve sevgiyle kalın,







Agca

3 comments:

  1. bu melvitayı nerden satın alabiliriz.bulamadım internette maalesef

    ReplyDelete
  2. Selam Melvita organik ürünler satan dükkanlarda ve bazı eczanelerde satılıyor. Ben Kozyatagı Kozzy AVM de Organiks organik markette buldum. Fakat bir çok başak eczanede de gördüm. :)

    ReplyDelete
  3. ben erbavıva dıye harıka bır organık gunes kremı gordum bırde green enerjıde yenı cıkmıs bıtksel kok hucrelı ve yapay seyler yokmus aubrey guzel gıbı...

    ReplyDelete