Saturday, August 11, 2012

Tonikler

Merhaba,

Bu hafta cilt temizliğinde önemli bir yeri olan tonikler hakkında yazalım dedik. Bundan 5 sene öncesine kadar tonik kullanmıyordum, hala da çok sık kullandığımı söyleyemem ama bazı zamanlarda gerçekten çok işe yarıyor. Tonikler, özellikle karma ve yağlı cilde sahip kişilerin işine yarayan ürünler; çünkü gün içerisinde bu tür ciltlerde özellikle T bölgesinde yağlanma olur. Böyle zamanlarda bir parça pamuk ve tonikle cilt silinirse yağlanma sorunu ve gözenek tıkanmasının önüne geçilmiş olur.

Uzmanlar günlük rutin cilt bakımı için 3 temel ürün grubundan bahsediyorlar. İlk olarak, arındırma ürünleri olarak kullanılan, ciltte gün içerisinde biriken makyaj, yağ ve kirleri çıkaran temizleyiciler grubu. Bunlar, pamukla uygulanan losyonlar ve yıkama jelleri olarak 2 gruba ayrılırlar. Günlük cilt bakımının ikinci aşaması toniklerdir. Temizlenmiş cildin pH dengesini korumak ve içeriğine göre sıkıştırma yapmak için bu tonikler uygulanır. İngilizcesi “toner” yani ciltte toparlanma sağlayan, dengeleyen anlamına gelen bu ürünlerden sonra günlük cilt bakımının 3. Aşaması olan nemlendirmeye geçilir.

Piyasadaki toniklerin birçoğunun içerisinde alkol var. Alkol hassas ciltlerde tahrişe neden olabilir. Alkolsüz tonikleri seçmede fayda görüyorum. Eskiden insanlar tonik olarak gül suyu kullanırlarmış. Aslında mantıklı bir seçim olabilir ama ne derece etkili tonlama yaptığı konusunda emin değilim. Bugüne kadar kullandığım tonikler içerisinde en çok memnun kaldığım Rare Blossom’un söğüt kabuğu ve lavanta özlü pH dengeleyici ve temizleyici toniği oldu. Organik sertifikalı bir ürün olduğundan güvenle kullanıyorum. Ayrıca cam şişede olduğu için de RB ürünlerini seviyorum. İçeriği de tertemiz:


Citrua aurantium (Neroli) Distillate*, Aqua, Glycerin*, Salix nigra (Willow) Bark Extract, Rosa damascena (Rose) Distillate*, Lavandula angustifolia (Lavander) Distillate*, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Acetum*.

http://www.rareblossom.com/urunler/yuz_bakim/1-21-ph_dengeleyici_temizleyici_tonik

Rare Blossom’un ayrıca yağlı ciltler için de yeşil çaylı toniği var:

http://www.rareblossom.com/urunler/yuz_bakim/1-17-tonik_yagli_ciltler_icin

Eğer cildiniz yağlı ve akne sorununuz varsa tea tree (çay ağacı) içeren tonikler de kullanabilirsiniz. Bunlar için bir alternatif Lush’ın Tea Tree Toner Tab Vit isimli tableti.

http://www.lushturkey.com/problemli-sivilceli-ciltler-icin-ozel-tonik-tablet/product.aspx?productid=401

Bu ürün Good Guide’tan 10 puan olan en yüksek puanı almış. Ürünün kullanımı alışılagelmiş toniklerden biraz farklı. Tableti sıcak su dolu bir kaba atıp erimesini bekledikten sonra yüzünüzü kaba doğru eğip, başınızın üstüne bir havlu atıyorsunuz. Suyun buharı sayesinde gözenekleriniz açılıyor. Daha sonra bu suyu atmıyorsunuz. Soğuttuktan sonra bir kaba koyup tonik olarak kullanabilirsiniz. Aynı zamanda yüz maskesi uyguladıktan sonra bu suyla da temizleyebilirsiniz. Hem uygun fiyatlı hem de bolca tonik sağlayan bu ürünü denemekte fayda olduğunu düşünüyorum. Ancak bir uyarıda bulunmak isterim: Lush’un Tea Tree Water isimli ürünüyle bunu karıştırmayın. O ürünü de zamanında kullanmış ama içeriğinde paraben olduğunu görünce bırakmıştım. Tea Tree içeren tonik olarak tabletler daha güvenli.

Sağlıklı günler dileğiyle

Filiz

1 comment:

  1. bioderma hydrabio toniği ve h2o solüsyonuda yorumlayabilirmisiniz? çok güzel bilgiler veriyorsunuz

    ReplyDelete