Saturday, April 7, 2012

Şampuanlar

Eskiler,  Hacı Şakir sabunu ile haftada bir saçlarını yıkarken,  günümüz insanı hemen hemen hergün saçını binbir çeşit şampuanla yıkıyor.  Şampuan, neredeyse sabun kadar sıklıkla kullandığımız bir ürün. Hepimiz sağlıklı, gür, yağsız ama kurumamış saçlar istiyoruz. Birçok şampuan firması da bu hayallere yönelik reklamlar yaparak kendi ürünlerini seçmemizi sağlamak için uğraşıyorlar.
Saçlarına oldukça düşkün bir insan olarak, bir çok marka ve ürün denedim. Kuaförlerin, saçların çok kurumuş istersen sana bir şampuan önereyim dediği her  ürünü de maalesef oldukça masraflı olmasına rağmen aldım, denedim ve hiç memnun kalmadım. Genellikle ürünler ilk 4-5 uygulamada harika hissettirdikten sonra hiç bir şey olmamış gibi eski kuru ama hacimsiz saçlarım geri geliyorlardı. Dolayısı ile içerik araştırmamda en iştahla ve hevesle araştırdığım konu bu oldu diyebilirim.
Henüz içerik araştırma çalışmalarına başlamamışken bile saç kremini saç diplerine sürmemem gerektiğini biliyordum. Bana söylenen bunun saçlarımı dökeceği idi. Bu uyarıyı saç kremi kutuları üzerinden değil, çevremden duymuştum. Dolayısı ile 2si bi arada şampuanlardan uzak durmuştum. Şampuanlar hakkında yazı istenince, ilk olarak bu saç döken içerik ne onu araştırdım. Dimethicone adı verilen, reklamlarda silikon olarak da geçen içerik çıktı. Bu kimyasal, ne ile temas ederse etsin üzerini tamamen kaplıyor.  Saç kremlerinde saç telinin yüzeyini tamamen kapladığı için saç daha fazla yıpranmıyor ve bir nevi koruyucu görevi yapıyor.  Fakat zamanla saç üzerinde birikiyor ve kremi saç diplerinize de uygulayınca aynı şekilde cildi de kapladığı için gözenekleri tıkıyor, saçlarda kepeklenme,  saç tellerinde ağırlaşma, saç derisinde tahrişlere sebep olabiliyor. İşin garip tarafı, bu kimyasalın bazı (bazı derken çoğu market şampuanından bahsediyorum) şampuanlar içeriğinde de olduğunu gördüm. Şampuan kullanırken saç derinize temas etmemesi imkansız olduğuna göre bu tip şampuanlar saçlarınızı dökecektir. Sonuç olarak şampuanlar hakkında sizi uyaracağım ilk kimyasal dimethicone  fakat sağlık açısından büyük bir tehlikesinin olmadığını da eklemek istiyorum.

Gelelim ikinci kimyasal içeriğe: Sodium Laureth Sulfate (SLS) veya SodiumLauryl ether sulfate(SLES). Dişmacunları hakkında yazdığım yazıda biraz bahsetmiştim. Bu kimyasal ciddi olarak göz ve ciltte tahriş yapabilen bir kimyasal. Bu kimyasal için dişmacunu yazıma tekrar bakabilirsiniz. Sonuçta bu kimyasal da ciddi bir sağlık tehdidi olmamasına rağmen saçlarınızı ve cildinizi kurutacak, folikül yapısını bozarak dökülmeye sebep olacak bir kimyasaldır.

Retinyl palmitate: istemedimiz bir kimyasal daha. Aslında A vitaminin ester şekli olan bu kimyasal, güneş ile temas ettiğinde deri kanserine sebebiyet verebildiği konusunda EWG (Environmental Working Group) iddialarda bulunsa da malesef bunu kanıtlamak için yeterli bilimsel çalışma yapılmamıştır. Yine de dikkatli olmakta yarar var J
Gelelim piyasada beğendiğimiz şampuanlara:
Yes to carrots şampuanını sephoradan almıştım. İçerik olarak ewg sitesine göre gayet iyi görünüyor. Fakat saçı fazla iyi temizleyen bir yapısı var. Dolayısı ile saçlarınız boyalıysa kurutuyor.  Çok memnun kaldığımı söyleyemeyeceğim.

içeriği: AQUA (WATER) , SODIUM COCETH SULFATE , MAGNESIUM CHLORIDE , MARIS AQUA (SEAWATER) , OLEA EUROPAEA (OLIVE) FRUIT OIL , PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) OIL ,SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL , PROPANEDIOL , GLYCERIN , BENZYL ALCOHOL , ALGAEEXTRACT , MARIS LIMUS EXTRACT (SEA SILT EXTRACT ) , PARFUM (FRAGRANCE) , TOCOPHERYL ACETATE, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE , DAUCUS CAROTA SATIVA (CARROT) JUICE , IPOMOEA BATATAS ROOTEXTRACT , HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL , CUCURBITA PEPO (PUMPKIN) FRUIT EXTRACT ,BRASSICA OLERACEA ITALICA (BROCCOLI) EXTRACT , DEHYDROACETIC ACID , CITRUS AURANTIUM DULCIS(ORANGE) FRUIT EXTRACT , GINKGO BILOBA LEAF EXTRACT , CUCUMIS MELO (MELON) JUICE , PUNICAGRANATUM EXTRACT , MEL EXTRACT (HONEY EXTRACT) , DAUCUS CAROTA SATIVA (CARROT) SEED OIL ,TOCOPHEROL , POTASSIUM SORBATE , SORBIC ACID.
Alterra Glanz-Shampoo:  Rossman dan satın aldığım bu ürün içeriğinde de yine yukarıda saydığımız kimyasallar bulunmuyor. İçeriğinde linalool, geraniol gibi yağlar kullanılmış fakat sentetik değil doğal olarak elde edilmiş, yani alerjisi olanlarda reaksiyon olabilir fakat başka bir sakıncası bulunmuyor.  Şampuanın kötü yanı : kutusu çok ufak ve çok hızlı bitiyor.

içeriği: AQUA,LAURYL GLUCOSIDE, SODIUM COCO SULFATE, COCAMIDOPROPYL BETAINE, GLYCERIN, LAUROYL SARCOSINE, PRUNUS ARMENIACA FRUIT EXTRACT*, TRITICUM VULGARE EXTRACT*, VITIS VINIFERA EXTRACT*, HYDROXYPROPYL GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE, HYDROLYZED WHEAT PROTEIN, ALCOHOL*, GARDENIA TAHITENSIS FLOWER EXTRACT, COCOS NUCIFERA OIL, TOCOPHEROL, PARFUM**, LINALOOL**, GERANIOL**,CITRAL**, LIMONENE**
* içerikleri sertifikalı organik ürünlerden elde edilmiş.
** doğal yağlardan elde edilmiş. 
Naturals Nude: İçeriği de, kullanım sonucunda ulaşılan saç dokusu da çok güzel. Hacim için olan şampuanını kullandık. Evet hacim katıyor kesinlikle. Hem de yıpratmadan. Favori ürünüm bu J



içeriği: AQUA, GLYCINE SOJA PROTEIN*,BAMBUSA VULGARIS EXTRACT, CAMELLIA SINESIS LEAF EXTRACT*, URTICA DIOICA (NETTLE EXTRACT), SODIUM METHYL 2-SULFOLAURATE, DISODIUM 2-SULFOLAURATE, SODIUM LAURYL SULFOACETATE, COCAMIDOPROPYL BETAINE, GLYCOL DISTEARATE, COCO-GLUCOSIDE, GLYCERYL OLEATE, GLYCERYL STEARATE, KAOLIN, GLYCERIN, PANTHENOL, PARFUM(FRAGRANCE), PHENOXYETHANOL, POLYQUATERNIUM 10,SODIUM BENZOATE CITRIC ACID,
* sertifikalı organik ürünlerden elde edilmiş.

---------------------

Eğer elinizde içeriğinden şüphelendiğiniz bir şampuan varsa hemen atmayın. Şampuan kullanacağınız zaman bir miktar şampuanı kutusundan alıp su ile karıştırın ve sulandırılmış halini kullanın. Şampuan şişesine su doldurmayın. Su hayattır. Zamanla bakteri üreyebilir.

--------------------

Sağlıklı günler diliyorum,

Ağça

3 comments:

  1. Merhaba siteyi yeni kesfettim ve emeginize saglik diyorum oncelikle, bayildim. Ben makyaj malzemesinde degil de cilt bakimi ve sampuan/dus jeli gibi vucudun buyuk bolumuna uzun sure temas eden seylerde icerik konusunda biraz hassasim -biraz hassasim dedigim yeni yeni hassaslasmaya basladim-. Bu yuzden son zamanlarda sampuanimi degistirdim live clean aldim, icin paraben sulfat falan yok ama keseye zararli :D vucut kremi ve dus jeli konusunda henuz bir sonuca varamadim bu konuda birkac oneri yazar misin ? tesekkurler !

    beautystanbul.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. John Frieda ve Live Clean hakkında bende yorumlarınızı çok merak edıyorum.Bilgilendirirmisniz

    ReplyDelete
  3. ülkemizde DOMUZ KILIYLA yapılmış fırçalar sadece berberlerde değil- daha önceleri diş fırçalarında - elbise fırçalarında- boya fırçalarında ve de en kötüsü fırıncıların ekmeklerin üzerinde sürdükleri sıvıların sürülmesinde – allık ve pudra fırçalarında kullanılmış olmasıdır. Ve yine ahşap sanayinde kullanılan tutkal yapımında- röntgen ve fotoğraf filmlerinin yapımında daha da kötüsü gönderdiğimiz mektuplarının zarflarını kapatırken dilimizle zarfı ve pulu yalarken DOMUZ JELİ İLE yapılmış yapışkanları yalattılar- pasta- meyve sularına ve yoğurda katarak maalesef yedirdiler.

    ReplyDelete