Sunday, December 16, 2012

Saç Boyaları

Kokusu ve alerik reaksiyonlari sebebiyle bizi korkutan bir ürün olsa da, saç boyasının tek iyi tarafı çok sık kullanılmamasıdır. Çoğumuzun yılda ortalama 10 defa maruz kaldığı bir ürün bu. Genellikle hamilelere getirilen kısıtlamalar sebebiyle insanlarda korku uyandirsa da, bilimsel olarak bu ürün ve kanser arasında tam olarak baglantı kurulamamış. Yıllar önce kuaforler üzerinde yapılan bir çalışmada, saç boyasının mesane kanserine sebebiyet verebileceği tartışılmış. Takdir edersiniz ki bir kuaförün maruziyeti ve bir boya kullanan insanın maruziyeti son derece farklı. Kuaförler bu kimyasala her gün, defalarca, yakinen maruz kalırken, saçlarını boyatan bir kişi ancak yılda 10-12 defa maruz kalmakta. Dolayısı ile maruziyet faktörü son derece önemli, artı boyanın hangi koşullar altında uygulandığı da önemli. Havasız, kapalı pencereler altında yapılacak uygulamanın akcigerlere verilecek zararı arttıracağı kuşkusuz. Bir de sigara içilen ortam ise vay halimize :) Dolayısı ile kuaforlerde sigara yasağı getirilmesi sağlığımız açısından iki kat yararlı oldu. 


Avrupa Birliği çalışmalarına göre kadınların %60 ı saçlarını boyamakta. 2003 yılında Avrupa Birliği saç boyalarında yer alan bazı içerikleri yasakladı. Bu içeriklerin yasaklanmasındaki temel sebep iritasyon yani tahriş edicilik idi. AB'nin yaptığı basın açıklamasında 24 içeriği yasakladığını ve yasağın sebebini yüksek iritasyon faktörleri sebebiyle eninde sonunda bir kişide alerji yapacağının belirlenmesi olarak gösterdi. En son 2 Agustos 2012 tarihinde yeni bir kısıtlama daha getirdi. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:208:0008:0016:en:PDF Bazı kimyasalların birbiri ile kullanımı yasaklanırken, bazı içerikler de tamamen kaldırıldı. 

Kıssadan hisse: boyaları sakın evde kendiniz karıştırarak kullanmayın. Saç boyaları güçlü kimyasallar içeriyorlar , reaksiyona girebilirler. 


Yasaklanan içerikler: 6-Methoxy-2,3-Pyridinediamine and its HCl salt, 2,3-Naphthalenediol, 2,4-Diaminodiphenylamine, 2,6-Bis(2-Hydroxyethoxy)-3,5-Pyridinediamine, 2-Methoxymethyl-p-Aminophenol, 4,5-Diamino-1-Methylpyrazole and its HCl salt, 4,5-Diamino-1-((4-Chlorophenyl)Methyl)-1H-Pyrazole Sulfate, 4-Chloro-2-Aminophenol, 4-Hydroxyindole, 4-Methoxytoluene-2,5-Diamine and its HCl salt, 5-Amino-4-Fluoro-2-Methylphenol Sulfate, N,N-Diethyl-m-Aminophenol, N,N-Dimethyl-2,6-Pyridinediamine and its HCl salt, N-Cyclopentyl-m-Aminophenol, N-(2-Methoxyethyl)-p-phenylenediamine and its HCl salt, 2,4-Diamino-5-methylphenetol and its HCl salt, 1,7-Naphthalenediol, 3,4-Diaminobenzoic acid, 2-Aminomethyl-p-aminophenol and its HCl salt, Solvent Red 1 (CI 12150), Acid Orange 24 (CI 20170), Acid Red 73 (CI 27290) 


Bir iki yıl önce boya konusunda önlemler almam gerektiğini düşünerek arayışa geçmiştim. O dönemde Lush' a ait "henna rouge" sac boyasını denemiştim. Aslinda henna rouge saç boyası değil, farklı bir kına türevi. İçeriği: Red Henna (Lawsonia inermis), Cocoa Butter (Theobroma cacao), Fresh Lemon Juice (Citrus limonum), Powdered Rosemary (Rosmarinus officinalis), Clove Bud Oil (Eugenia caryopyllus), *Citral, *Eugenol, *Geraniol, *Citronellol, *Limonene, *Linalool, Perfume. * Bitkisel yağlarda doğal olarak bulunur. Fakat malesef uzun süreler uygulamama rağmen, saçımda hali hazirda boya olduğu için bende hiç bir işe yaramadı. Sıfır renk değişimi ve beyazlarda kapama diyebilriim. Fakat ilk kez saçını boyayacak insanlarda her ne kadar parfum icerse de diğer boyalara kıyasla daha saglıklı bir alternatif olabilir diye düşünüyorum. 

Piyasada hatta pazarlarda bile satılan siyah kınadan ise özellikle uzak durmanızı tavsiye edeceğim. Genellikle ucuz olması sebebi ile siyah kınaya kömür zifti katıyorlar ve bu tamamen kanserojen bir içerik. Alacağınız kınanın doğal olmasına özen gösterin. 


"Organik" adı verilen boyaları incelediğimde ise içerisinde bazı bitki özlerinin organik tarım ile elde edildiğini, fakat diğer boyalarda kullanılan amin türevi kimyasalların da bu "organik" boyalarda kullanıldığını gördüm. En azından amonyak içermiyor diyerek uygulattığımda kokusunun az olması ve tahriş etme oranının daha az olması bende güven yarattı. 


Yapılan çalışmalarda görüldüğü üzere koyu ve siyah saç boyalarının yukarıda bahsettiğim kömür zifti (coal tar) sebebi ile kanserojen içerik taşıması yüksek bir ihtimal. Kızıl saç boyalarında ise yukarıda verilen EU tarafından yasaklanan içeriklerden içermesi yüksek ihtimal olduğu için güvenli bir seçim değil. En sağlıklısı sarışın olmak (bunu web sitelerinden okuduğumda kendim de sarışınlığı tercih ettiğim için çok sevinmiştim) . Ama boyalarda hidrojen peroksit ve amonyağın aynı anda kullanılmadığı boyalar kullanmak lazim, yani "organik" boyalar. "Organik" boyalarda amonyak olmadığı için rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle gölge, meç gibi uygulamalar gayet sağlıklı bir seçim çünkü boya bu uygulamalarda saç dibinize değmiyor bile. 


Özetle: eğer saçlarınızda halihazırda boya yok ise veya var olan boyanın tonlarına yakın tonlar istiyorsanız ve renk olarak kızıl veya koyu kestane, siyah gibi renkler istiyorsanız Lush in kına serisine bakabilirsiniz veya doğal kına kullanabilirsiniz. Eğer sarışın olmayı düşünüyorsanız organik boyalara yönelin ve evde kendiniz uygulamak yerine bu işi kuaföre bırakarak maruziyetinizi azaltın. Havalandırması iyi kuaförlere gidin ve kuaforde ikram edilen kahveler dahil hic birsey yiyip içmeyin. Ortamda gezinen kimyasalların tadına bakmak istemezsiniz ;) Kuaförden çıktıktan sonra en az 1 litre su içerek zararlı kimyasallardan kendinizi arındırmayı da unutmayın. Kaş ve kirpiklerinizi boyatmayın, körlüğe kadar varan etkileri olabilir. 


Eğer dramatik değişikler veya beyaz kapamak değil ama biraz farklı saç rengine doğru kaymak ise niyetiniz, size bazı tavsiyelerim olacak: 


Siyah- Kestane türevi saç rengi için: kabuğu soyulmamış patatesi haşlayın ve suyunu soğuttultan sonra saçlarınızı durulamak için bu suyu kullanın. Soyulmamış patates yerine, biberiye çayı, adaçayı, ahududu yaprağı çayı, maydanoz, kedi nanesi, kahve, siyah çay, yaş ceviz kullanabilirsiniz. 


Sarı saç için: Safran, zerdeçal, aynısefa çiçeği, papatya, sığır kuyruğu otu,meyan kökü veya bunların hepsinin karışımını da kullanabilirsiniz. 


Kızıl saç için: Güçlü bir filtre kahve, Kuşburnu çayı, kırmızı amberçiçeği ve safrani karıştırarak uygulayabilirsiniz. 


Beyaz saçlarda yaşanan sararmayı engellemek için: gülhatmi veya kestere demleyerek kullanabilirisiniz.  



Sağlıklı günler diliyorum, 


Ağça

No comments:

Post a Comment