Sunday, September 2, 2012

Göz Makyajı Temizleyicileri

Benim gibi her gün makyaj yapan ve makyajı seven biriyseniz, makyaj malzemeleriniz kadar temizleyicilerinize de önem vermeniz gerekir. Gün içerisinde yaptığım makyajı etkili bir şekilde arındıracak ve aynı zamanda cildime zarar vermeyecek türde temizleyicileri tercih ediyorum. Elbette bu iki unsuru bir arada bulmak kolay değil; epey uğraş, araştırma ve sabır gerekiyor ama imkansız da diyemem ☺

Maalesef piyasada sıkça bulunan ve tercih edilen çoğu ürünün içeriğinin hiç iyi olmadığını söylemeliyim. Göz makyajı temizleyicisi alırken çok bilinçli davranmak gerekiyor. Güvenli ürünlerin azlığı ve erişiminin zor olması nedeniyle ben de uzun yıllar piyasadaki bu zararlı içerikli ürünlere maruz kaldığımı şimdi üzülerek fark ediyorum. Ama zararın neresinden dönülürse kârdır.

Sizlere piyasadaki zararlı içerikli ve her yerde bulunan bu ürünlerden bahsetmeyeceğim. O ürünleri kullanmaktan vazgeçip, araştırmaya başladığım zamandan beri yavaş yavaş nasıl bir yol katettiğimden bahsetmek istiyorum. Birçok yerde bulunan Maybelline 2’si 1 Arada Göz Makyajı Temizleme Losyonu hem kolayca bulunan hem de uygun fiyatlı bir ürün. İçeriğinde paraben yok. Çok kötü bir sicili yok, ancak yine de içeriğindeki cyclopentasiloxane (D6) bir siloksan türü olması nedeniyle endişe yaratıyor. Rahim kanserinden, üreme ve bağışıklık sistemi hasarına kadar çeşitli zararlı bulunan ve toksik olarak nitelendirilen diğer iki siloksan türü cyclotetrasiloxane (D4) ve cylcopentasiloxane (D5) 2009 yılında Kanada tarafından toksik maddeler listesine eklenmek üzere önerilmiş. Söz konusu ürün içinde bulunan D6 ise, henüz insan ve çevre sağlığı üzerinde tehlike oluşturan kategoride ele alınmıyor ama kaynaklar bu konuda hala bilimsel boşlukların yer aldığından da bahsetmeden geçemiyorlar. Bu konuda karar size kalmış.

Maybelline ile aynı kategoride değerlendirilebilecek, kolay bulunan bir ürün olan Neutrogena Oil-Free Eye Makeup Remover da önerebilirim. İçeriği oldukça iyi, sadece benzil alkol görmek hoşuma gitmedi ama Good Guide’dan çok iyi bir puan almış, muhtemelen bu içerik tehdit edici miktarda kullanılmamıştır. Benzil alkolun ürünlerdeki miktarı önemli çünkü.

http://www.goodguide.com/products/143394-neutrogena-oil-free-eye


Sadece eczanelerde satılan Laroche Posay Physiological Eye Makeup Removal adlı üründen uzunca bir süre kullandım. Ürün parfüm ve paraben içermiyor. Bu ürünü Good Guide’taki araştırmalarım sonucunda bulmuş, orada yeşil ürün kategorisinde görünce alıp kullanmıştım.

http://www.laroche-posay.ie/product-treatments/Physiological-cleansers/Physiological-Eye-Make-Up-Remover-p4049.aspx

He ne kadar GG’dan sağlık açısından 8 puan alsa da içeriğinde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilecek hexylene glycol ve Japonya’da kozmetiklerde kullanımı yasaklanan poliaminopropyl biguanide vardı. Muhtemelen bu ürünün yeşil çıkma sebebi içeriğindeki bu maddelerin sağlığı tehdit edecek miktarlarda eklenmemiş olmasıdır.

Buna çok benzer bir ürün olan Physiological Micellar Solution da hemen hemen aynı düzeyde ama içeriğinde parfüm olması nedeniyle puanı biraz daha düşük. Bu ürünlerin kullanışlılığına gelirsek, su bazlı olduklarından çok bir ağır makyajı yağ bazlı temizleyiciler kadar kolay ve hızla temizlediklerini söyleyemem. Ama hafif bir makyajı temizlemekte sorun yaşamazsınız.

Daha da iyisi var mı derseniz, elbette var. Benim göz makyajı temizleyicisi olarak favori ürünüm, organik sertifikalı Alman markası olan Alterra’nın normal ve karma ciltler için şeftali özlü göz temizleyicisi.

http://www.rossmann.com.tr/urundetay.php?id=350

İçeriği tamamen güvenli olan bu ürün, yoğun kıvamıyla çok iyi temizliyor ve fiyatı da inanılmaz uygun.
Ağça’nın kullandığı göz temizleyici ise

http://www.rossmann.com.tr/urundetay.php?id=831

İçeriği de gayet güvenli ve Ağça çok iyi temizlediğini söyluyor.


Bu iki ürünün de tek olumsuz tarafı sadece Rossmann’larda satılması ve Türkiye’de Rossmann mağazalarının çok az şubesinin olması. Şayet Almanya’yla bağınız varsa, oradan da rahatça getirebilirsiniz, zira Almanya’da Rossmann birçok yerde var.


Ve son olarak Türkiye’de bulunan organik sertifikalı ürünlerden bir tanesinden daha bahsetmek istiyorum. İnternette araştırdığınızda, organik ürün satan dükkanların web sitelerinden kolayca sipariş edebileceğiniz bir göz makyajı temizleyicisi var: Logona Organik Aloe ve Gül Özlü Göz Makyajı Temizleyicisi. Fiyatı da 25 TL civarında. Alterra’dan çok memnun olduğum için bu ürünü denemedim ama deneyenler olursa yorumlarını bizimle paylaşırlarsa memnun oluruz ☺


İçeriği şöyle: Glycine Soja (Soybean) Oil*, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil*, Rosa Canina Fruit Oil*, Prunus Amygdalius Dulis (Sweet Almond) Oil*, Simmondsia Chinesis (Jojoba) Seed Oil*, Canola Oil*, Aloe Barbadensis Leaf Extract*, Tocopherol, Parfum (Essential Oils), Limonene Linalool, Citronellol, Geraniol, Citral. *organically grown



Sağlıklı günler dileğiyle,

Filiz

6 comments:

  1. http://holdonlife.blogspot.com/2010/12/makyaj-temizleyiciler.html linkinde;
    "6-)La Roche Posay Physıological Eye Make Up Remover: Bu gerçekten psikolojik bir çıkartıcı : ) Çıktı sanıyorsunuz ama makyaj öylece duruyor. Su kıvamında ama TBS dan çok daha kötü.Dermatoloğumun önerisi olmasına rağmen güçlü bulmuyorum ve şu ara bitirmeye uğraşıyorum." demiş.Çok ağır göz makyajı mı yapıyor acaba?

    ReplyDelete
  2. Rossman'dakilere yarın bir bakayım :)

    ReplyDelete
  3. Makyaj temizleyiciler, tonikler, cilt temizleyicileri, nemlendiriciler, göz kremleri, peelingler işte bu ürünlerin hem içeriği olabildiğince kimyasalı az olan hemde cruelty free olan ürünler için bir ara yazı hazırlayabilir misiniz?
    Bir de Burt's Bees ürünlerinin içeriği ne kadar masum??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybeline maalesef cruelty free marka değil

      Delete
  4. Rossmann'a her gittiğimde Alterra göz makyaj temizleyiciye bakıp bakıp bırakıyorum.Yazını görmem iyi oldu , haftaiçi uğrayıp alırım bu sefer:)

    www.seregonsworld.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Sondan bir önceki olan link açılmıyor da Ürünün ismini öğrenebilir miyim?Ve fiyatını?Bir de şeftalisi olanın fiyatı nedir?

    ReplyDelete